начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

Паркиране в УПИ за комплексно застрояване

Казуси за недвижими имоти

Паркиране в УПИ за комплексно застрояване

Мнениеот oberst » 21 Фев 2020, 02:37

След опити да открия еднозначен отговор в ЗУТ, ЗУЕС, общински наредби и прочее, останах с впечатлението, че право да паркират в отредените за паркиране площи около блока, в рамките на ПИ с НТП комплексно застрояване, имат собствениците на самостоятелни обекти в него, обаче този ми извод не е на база конкретен текст. Казусът е, че на улиците наоколо се паркира свободно, обаче около блока освен градинки има място за паркиране откъм лицето и място за паркиране откъм гърба, където са разположени и надземни гаражи. Навремето, в зората на "първоначалното натрупване на капитала", имахме глупостта да дадем съгласието си част от гаражите да бъда променени в магазини, че и фризьорски салон. Наемателите на въпросните "търговски обекти" паркират по поне една кола всеки, а и от съседните блокове, които са посторени в други ПИ, също нахалстват и паркират тук. На сайта на Столична община не намирам наредба, с която тези неща да са регламентирани. Говорил съм с нашата си община и там са на мнение, че понеже ПИ бил общински, "бил на всички", което не ми се връзва, защото явно блокът е посторен навремето с отстъпено право на стореж и е прилежащ терен. По тяхната логика, щом собствеността е частна общинска, утре като дойде и тук платена зона за паркиране, могат да направят такава всичко в терена около блока, освен на улицата. Склонен съм да мислу, че собствеността не е определяща, а предназначението и щом теренът е отреден за комплексно застрояване, то той обслужва единствено собствениците на обекти в построеното в него, обаче не намирам нищо черно на бяло, както в подкрепа на това, така и в опровержение.
oberst
Младши потребител

Re: Паркиране в УПИ за комплексно застрояване

Мнениеот teogeo » 23 Фев 2020, 20:20

oberst написа:След опити да открия еднозначен отговор в ЗУТ, ЗУЕС, общински наредби и прочее, останах с впечатлението, че право да паркират в отредените за паркиране площи около блока, в рамките на ПИ с НТП комплексно застрояване, имат собствениците на самостоятелни обекти в него, обаче този ми извод не е на база конкретен текст. Казусът е, че на улиците наоколо се паркира свободно, обаче около блока освен градинки има място за паркиране откъм лицето и място за паркиране откъм гърба, където са разположени и надземни гаражи. Навремето, в зората на "първоначалното натрупване на капитала", имахме глупостта да дадем съгласието си част от гаражите да бъда променени в магазини, че и фризьорски салон. Наемателите на въпросните "търговски обекти" паркират по поне една кола всеки, а и от съседните блокове, които са посторени в други ПИ, също нахалстват и паркират тук. На сайта на Столична община не намирам наредба, с която тези неща да са регламентирани. Говорил съм с нашата си община и там са на мнение, че понеже ПИ бил общински, "бил на всички", което не ми се връзва, защото явно блокът е посторен навремето с отстъпено право на стореж и е прилежащ терен. По тяхната логика, щом собствеността е частна общинска, утре като дойде и тук платена зона за паркиране, могат да направят такава всичко в терена около блока, освен на улицата. Склонен съм да мислу, че собствеността не е определяща, а предназначението и щом теренът е отреден за комплексно застрояване, то той обслужва единствено собствениците на обекти в построеното в него, обаче не намирам нищо черно на бяло, както в подкрепа на това, така и в опровержение.

чл. 4 от ЗУЕС.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот oberst » 23 Фев 2020, 20:36

teogeo написа:чл. 4 от ЗУЕС.

Мерси за информацията. Това съм го чел, както и НАРЕДБА № 6 ОТ 18 СЕПТЕМВРИ 2009 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРИЛЕЖАЩАТА ПЛОЩ КЪМ СГРАДИ В РЕЖИМ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ В КВАРТАЛИ С КОМПЛЕКСНО ЗАСТРОЯВАНЕ. Нашата община няма обнародвана Наредба на общинския съвет за начина и контрола по поддържането и използването на определената прилежаща площ.

Идеята ми беше да проверя дали има принципно решение на казуса, без да се започват бюрократични борби с общината и с останалите съсобественици, с които имахе достатъчно разправии покрай инициативата за учредяване сдружение на собствениците. Знам си аз, че не е ли собствена къща с двор, не ми го хвали...
oberst
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 01 Мар 2020, 17:32

Тц!
ЗУЕС се отнася само са самата сграда (в режим на етажна собственост), евентуално за обслужващата зона (сервитутната ивица) около нея.

В случая определящо е, дали собствениците на сграда, са собственици И на земята или става дума за отстъпено право на строеж в чужд урегулиран поземлен имот? Примерно - общински.
При втория случай местата за паркиране са със статун на „пътища, отворени за обществено ползване“ и собствениците на самостоятелни обекти, в околните сгради, нямат никакви изключително права върху тях!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 02 Мар 2020, 14:20

jhoro написа:

Тц!
ЗУЕС се отнася само са самата сграда (в режим на етажна собственост), евентуално за обслужващата зона (сервитутната ивица) около нея.

В случая определящо е, дали собствениците на сграда, са собственици И на земята или става дума за отстъпено право на строеж в чужд урегулиран поземлен имот? Примерно - общински.
При втория случай местата за паркиране са със статун на „пътища, отворени за обществено ползване“ и собствениците на самостоятелни обекти, в околните сгради, нямат никакви изключително права върху тях!

Така да е :)

P.S. Все пак, да не се заяждаме, а да бъдем ползотворни - прочетете Приложение № 1 от Наредба 7/2003 и пресметнете по тази формула прилежащата площ на сграда в режим на ЕС (6-етажен блок, например), да видите, че остава далеч-далеч повече от сервитутна ивица около нея :)
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 04 Мар 2020, 12:56

teogeo написа:Така да е :)
P.S. Все пак, да не се заяждаме, а да бъдем ползотворни - прочетете Приложение № 1 от Наредба 7/2003 и пресметнете по тази формула прилежащата площ на сграда в режим на ЕС (6-етажен блок, например), да видите, че остава далеч-далеч повече от сервитутна ивица около нея :)

Първо - да уточня, че не става дума за заяждане, а дискусия!
Благодаря за препратката, но тя с нищо не променя нещата. Все пак не говорим за жилищен комплекс от затворен тип, който е с контролиран достъп за външни лица, а за обикновената етажна собственост.
jhoro
Активен потребител

Назад към Имотни казуси