Здравейте,
Имам web-site, със съответния текст на него, как бих могла да запазая авторско право, върху този текст? Възможно ли е изобщо запазването по някакъв начин и ако да, към коя институция да се обърна? Ако някой, използва част от този текст, кого бих могла да сезирам и съответно, какви биха могли да бъдат правните последици за него?
Благодаря :)
- Дата и час: 30 Ное 2024, 15:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Авторско право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Авторско право
Със самия факт на публикуването в интернет за обектите, които се защитават от ЗАПСП за вас е възникнало авторско право и без да е необходима някаква регистрация
-
Anastassia.Terzieva - Потребител
Благодаря :)
Ако някой е използвал моя текст, по "Закон за авторките права и сродните му права", ли мога да му турся отгожорност?
Ако някой е използвал моя текст, по "Закон за авторките права и сродните му права", ли мога да му турся отгожорност?
- Deadra
Да определено, стига да имате авторските права над този текст по смисъла на закона. Ако желаете изпратете ми по-конкретна информация и адреса на сайта на и-мейл за да мога да ви дам конкретен отговор.
anastassia.terzieva@lex.bg
anastassia.terzieva@lex.bg
-
Здравей Ани,
Като доразвитие на горе-казаното - покакъв начин може да се докаже авторство , напр. върху комп.програма.?
MONTESKIO
Като доразвитие на горе-казаното - покакъв начин може да се докаже авторство , напр. върху комп.програма.?
MONTESKIO
- monteskio.
от страна на автора - със сорс кодовете, които ако не е предоставяно правото на ползване върху нея са на разположение само на авторите а когато се предоставя се прави протокол за инсталацията ако се предават сорс кодовете, което не е нещо обичайно и това се описва и има документ на какво основание са известни и са предадени на други лица и т.н.
-
Здравей,
От техническа гледна точка - е така. Но от правна? Напр. Създава се ком.програма...Разбиват паролата , слагат друго име и пускат в оборота, като изпълнява същите функции като първата. По какъв начин може да се докаже авторството на първата, и че втората е продукт от първата?)))В ЗАПСП не открих подобна процедура....
MONTESKIO
От техническа гледна точка - е така. Но от правна? Напр. Създава се ком.програма...Разбиват паролата , слагат друго име и пускат в оборота, като изпълнява същите функции като първата. По какъв начин може да се докаже авторството на първата, и че втората е продукт от първата?)))В ЗАПСП не открих подобна процедура....
MONTESKIO
- monteskio.
Забелязах с изненада, че във вестник, издаван в Северна България, са публикували моя статия, препечатана явно от вестника, в който я бях дала за публикуване. Статията е голяма, на 1/2 страница. Чудя се как човек може да проследи къде му публикуват статиите и да си търси правата и хонорарите, при толкова много вестници! Случайно попаднах на този вестник в печатницата, той се разпространява в райони на страната, далечни от местоживееното ми и от читателския ми интерес. Може и други статии да са ми препечатали и, ни лук яли, ни лук мирисали! Можеше и изобщо да не разбера!
- dyody
:-))))))
ima si hora i nachini za vsichko
ako imash takav kazus moga da ti sadeistvam
ima si hora i nachini za vsichko
ako imash takav kazus moga da ti sadeistvam
- Anastassia Terzieva
Аз мисля, че въпреки всичко е добре да си запазите името в графичен и текстов вид в Панентното ведомство и после, който го използва можете да си защитите до-добре правата. Има интересни решения по Закона за авторското право и по Закона за графичен дизайн, марки и образци и какво беше там още. Имахме случай на клиент със запазена марка - име (словесно, графично, цветово и т.н.), като с това име той има и няколко сайта с различни разширения, но без ... . com. Оказа се, че сом-а със същото име го е регистрирал един отворко, който предлага в него същите услуги като клиента ни. Започна да ги рекетира, за да им прехвърли правата. Пуснахме жалба до Икономическа полиция и сега го разследват за престъпление по НК - използване на чужда марка, като се оказа, че той е направил така с доста известни фирми. Много ни помогна, че клиента си беше регистрирал името.
- jiji22
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Интелектуална собственост
|
|