начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

зетя наследява ли тъщата ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

зетя наследява ли тъщата ?

Мнениеот metody » 11 Сеп 2010, 10:07

Имаме отдавна починала майка(съпруга) преди родителите си.
Бабата (тъщата) и дядото (тъста) също починаха наскоро.
Съгласно чл.10, ал.1 от ЗН, децата са наследници по заместване, а преживелия съпруг наследява ли със сина си (внука) :?: :roll: :roll: :roll:
Ако съпругата е починала след родителите си е ясно че преживелият съпруг е наследник по равно с децата.
Последна промяна metody на 13 Сеп 2010, 07:47, променена общо 1 път
metody
Младши потребител

Re: заместване в наследяването

Мнениеот law_master » 11 Сеп 2010, 13:53

metody написа:Имаме починала майка(съпруга) преди родителите си.
Родителите също вече са починали.
Съгласно чл.10, ал.1 от ЗН, децата са наследници по заместване, а преживелия съпруг наследник ли е по закон :?: :roll: :roll: :roll:
Ако съпругата е починала след родителите си е ясно че преживелият съпруг е наследник по равно с децата.

не е много ясно, какво е ясно и какво не, но все пак...

преживелият съпруг наследява успоредно с останалите наследници по закон. Той изключва само наследниците от 4-ти ред - роднините по съребрена линия до шеста степен включително.

НО... ако става дума за наследяване на баба която е починала ще я наследят нейните деца или внукът на някое от децата по прааво на заместване, но НЕ и бащата на внуците на бабата.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: зета наследява ли тъщата ?

Мнениеот metody » 12 Сеп 2010, 15:34

Става дума за наследяване на баба ми и дядо ми починали СЛЕД дъщеря си - майка ми(единствено дете на баба и дядо - починала отдавна).
Баба и дядо(нейните родители ) починаха сега и оставиха къща.
Баща ми (преживелия съпруг) е жив. Има ли баща ми част от къщата, или само аз (единствено дете - внука) съм наследник. Питам за да знам, какво да бъде декларирано пред данъчното - целия или две половинки. :roll: :roll: :roll:
PS Предполагам в горния пост около "внука на някое от децата" има неточност.
metody
Младши потребител

Re: зета наследява ли тъщата ?

Мнениеот law_master » 13 Сеп 2010, 16:13

metody написа:Става дума за наследяване на баба ми и дядо ми починали СЛЕД дъщеря си - майка ми(единствено дете на баба и дядо - починала отдавна).
Баба и дядо(нейните родители ) починаха сега и оставиха къща.
Баща ми (преживелия съпруг) е жив. Има ли баща ми част от къщата, или само аз (единствено дете - внука) съм наследник. Питам за да знам, какво да бъде декларирано пред данъчното - целия или две половинки. :roll: :roll: :roll:
PS Предполагам в горния пост около "внука на някое от децата" има неточност.

Ами сега като изяснихте вече фактите, отоговрът е че зетя (Баща ви) НЕ наследява тъщата (баба ви). :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: зетя наследява ли тъщата ?

Мнениеот julyanvonemona » 21 Сеп 2010, 19:45

Без въобще да съм вниквал в темата ще анатемосам заглавието и! Че освен мястото му м/у вратата на балкона и фикуса, какво друго право може да има зетя спрямо тъщата??!!!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nikiboy » 21 Сеп 2010, 21:29

Когато отидеш и си извадиш удостоверение за наследници най-точно ще пише кой кого наследява - в случая за тази къща единствено ти - 100%. За да декларираш в данъчното имота, ще ти искат това удостоверение, ако напишеш 50% ще ти се усмихнат и ще ти кажат - "тарикат, а кой ще плаща другите 50%?" :wink:
Последна промяна nikiboy на 21 Сеп 2010, 23:19, променена общо 1 път
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот miriam » 21 Сеп 2010, 22:01

nikiboy написа:Когато отидеш и си извадиш удостоверение за наследници най-точно ще пише кой кого наследява - в случая за тази къща единствено ти - 100%. За да декларираш в данъчното имота, ще ти искат това удостоверение, ако напишеш 50% ще ти се усмихнат и ще ти кажат - "тарикат, а кой ще плаща другите 50%?" :wink:

аха ,чакай ти да ти напишат най точно кой наследява , там пишат каквото им кажеш и както им дойде ,щото при спор за квоти си имало съд -те иначе щеха са делят в служба есграон на опашката още :lol:
miriam
Потребител

Назад към Съсобственост и делба