начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Нов нотариален акт вместо делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нов нотариален акт вместо делба

Мнениеот m_polly » 15 Сеп 2010, 10:36

Здравейте,
след смъртта си наследодател оставя двама наследници. Имотът обаче е един апартамент, в който живее единия наследник. Другият (т.е. аз) няма нито ключ, нито достъп до апартамента. Имам опасения обаче, че другия наследник може да си изкара КНА и да придобие по давност цялото жилище(минаха 9 г от смъртта на наследодателя). Към момента делбата не е вариант, тъй като нямам средства и нерви за това. Въпросът е: ако отидем пред нотариус да ни изкара нов нотариален акт, в който сме съсобственици аз и другия наследник, това прекъсва ли придобивната давност?
m_polly
Потребител

Re: Нов нотариален акт вместо делба

Мнениеот hol455 » 15 Сеп 2010, 11:28

Ако е бил добросъвестен и е владеел вещта с грижа на добрия стопанин СРОКЪТ Е 5 години!!!

П.С. Плащал е всички такси,данъци,правил подобрения в тоя ред на мисли
Правото брани зрящите, не спящите! Vivere est cogitare !!
hol455
Младши потребител

Мнениеот m_polly » 15 Сеп 2010, 16:21

Знам за нот. покана за плащане на обезщетение и го имам предвид като вариант.
Давността не е 5 год, тъй като съсобственикът не е добросъвестен владелец по отношение на идеалните части на другия съсобственик. (няма годно правно основание да го направи собственик).
Аз също съм юрист и ми хрумна, че издаването на нов нотариален акт, в който се обективира правото на собственост прекъсва давността. Така ли е и според вас? От друга страна това, че се издава нов нот.акт не пречи на владението. Но все пак той ще бъде подписан от двамата съсобственици и те ще заявят, че имат половината. Тоест др. страна ще признае, че не владее нашата половина, а че държи. Ще говоря и с нотариус, който ще ми реши проблема, но искам да чуя и вашето мнение колеги.

П.П. Не искам никакви пари от съсобственика към момента, тъй като е безработен и пенсионер - т.е. няма и какво да му взема. Просто искам да прекъсна давността - да не тече в негова полза.
m_polly
Потребител

Мнениеот Melly » 15 Сеп 2010, 16:26

Нотариална покана със символичен наем за другата половин ид. част -
1 лв/мес, считано от .... 2010. :wink:

При неизпълнение...., там вече си знаете.
Така ще прекънете теченето на придобивна давност в полза на другия наследник.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот svetliq » 15 Сеп 2010, 17:20

Всяко действие, с което манифестирате желанието си да се ползвате от имота и което е закрепено в документ, би следвало да се тълкува като прекъсване на давността. В този смисъл поканата е добра идея, защото ще прекъсне давността. В кантората, в която работех сме го правили многократно с покана. От друга страна обаче съм чел практика, според която придобивната давност закрепена в ЗС не важи между наследници, защото според нея наследникът - владелец трябва недвусмислено да доведе до знанието на другите сънаследници,че смята да придобива по давност и вече ако те не се противопоставят в десетгодишен период (както се досещате може да е само недобросъвестно владението тук) придобива.

P.S: Въобще моят съвет към всеки юрист, който има достъп до съдебна практика, е да я изчита от до, защото нещата не винаги са такива каквито изглеждат на пръв поглед.

Извинявам се, че горното мнение не е издържано откъм юридически език, но предполагам, че жената която пита не е юрист.
svetliq
Младши потребител

Мнениеот svetliq » 15 Сеп 2010, 17:45

Напълно съм съгласен, така че да пуска покана. Ако толкова нямате пари напишете я Вие ( не е толкова сложно ) и я занесете лично в два екземпляра като внимавате да имате подпис на ползвателя на имота, че я е получил. Може да пробвате и по пощата с обратна разписка, а когато се върне разписката върху нея самата да напишете да речем: "относно покана за делба"или нещо от сорта - това е измекярщина вече, обаче работи на практика.

Успех :)
svetliq
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Сеп 2010, 18:50

svetliq написа:Всяко действие, с което манифестирате желанието си да се ползвате от имота и което е закрепено в документ, би следвало да се тълкува като прекъсване на давността. В този смисъл поканата е добра идея, защото ще прекъсне давността.

Извинявам се, че горното мнение не е издържано откъм юридически език, но предполагам, че жената която пита не е юрист.

Tова не е вярно.Как се прекъсва давността е уредено в ЗС и ЗЗД и "манифестирате желанието си да се ползвате от имота и което е закрепено в документ" не е сред тях.
Изпращането на покана не прекъсва давността.Давността се прекъсва , ако владелеца(теоретично ако приемем , че такъв е случая) плати наема или извърши друго конклудентно или изрично действие или изявление , с което да признае правото на собственост на съсобственика (в случая).

А практиката съм съгласен:Решение № 140 от 17.03.2006 г. на ВКС по гр. д. № 797/2005 г., I г. о.
"Собственост и право", бр. 2/2008 г., стр. 56
чл. 79, ал. 1 ЗС,

чл. 127, ал. 1 ГПК
Наследникът, който се позовава на придобивна давност, трябва да докаже не само че е ползвал имота, но и че е променил намерението си и е завладял частите на сънаследниците. Промяната в намерението трябва да бъде демонстрирана чрез предприемане на конкретни действия, които да станат достояние на сънаследниците и да показват несъмнено, че наследникът, който упражнява фактическата власт, отрича техните права върху вещта и я държи само за себе си.

Съвет към питащата , ако сте в нормални отношения със съсобственика , просто се срещнете и сключете един договор за заем за послужване за вашата идеална част.Това е повече от достатъчно.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот m_polly » 15 Сеп 2010, 22:48

Благодаря за добрите идеи. Да, нотариалния акт ще е констативен, не е разпоредителна сделка и наистина няма да има подписи на съсобствениците. Относно заемът за послужване - мисля, че е приложим само за движими вещи. Дотук нотариалната покана със символичен наем е най- удачния вариант. А просто от любопитство - едно заповедно по чл. 410 от ГПК за предаване на ключове от имота дали е доказателство за това, че имам намерение да владея. Тоест, ако ми бъдат предадени ключовете се признава моето владение. И обратно - ако те са сменили ключалките и не са ми дали ключ - това отнемане на владение по скрит начин ли е според вас?
m_polly
Потребител

Мнениеот helene » 16 Сеп 2010, 15:32

Колега, според мене първо трябва да изясните в какви отношения се намирате с вашия сънаследник. Ако сте в нормални, добри отношения, най-добре е да поговорите по въпроса и да си потърсите ключове от апартамента и да започнете да го ползвате лично или чрез наематели, както намерите за добре. Ако с времето сте се отчуждили, изпратете му нотариална покана, с която го помолете да ви предаде доброволно ключовете от апартамента, за да почнете да ползвате имота съобразно правата ви. Ако сте пък в лоши, обтегнати отношения, тогава се обърнете към съда и предявете собственически иск или иск за делба- тези искове винаги прекъсват придобивната давност. Пък ако всичко това не ви устройва, прехвърлете притежаваната от вас идеална част най-добре чрез дарение, за да избегнете чл. 33 от ЗС.
Успех!
helene
Потребител

Мнениеот m_polly » 19 Сеп 2010, 13:34

Отношенията са следните: да те признават, че имаме право на половината, но казват, че нямат пари, не желаят да теглят кредит/ипотека, не желаят да плащат и т.н. Те същите имат 3 апартамента в София и се издържат от наемите им. И са измамили роднините си откъм съпругата, за да придобият цялото наследство.
m_polly
Потребител

Назад към Съсобственост и делба