начало

Търси се граждански съдия за член на КАК Търси се граждански съдия за член на КАК

семейното жилище след развод ?! по новия СК

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

семейното жилище след развод ?! по новия СК

Мнениеот anelgim » 28 Авг 2009, 14:57

Направени са постъпки с лични средства от съпруга ми преди женитбата .Платил е половината и малко отгоре.
След сватбата е доизплатено жилището на кредит , където аз съм съдлъжник.Кредита едва е започнал да се изплаща, не е погасен.
В нотариалния акт фигурираме и двамата, но НЕ пише на кого по колко и т.н.
След развод по новия семеен кодекс как ще се подели това имущество и какви варианти за разрешение имам пред себе си . Не ми се иска да изплащам жилището , а дори да нямам дял от него.
Моля дайте ми инфо по въпроса!
anelgim
Младши потребител

Re: семейното жилище след развод ?! по новия СК

Мнениеот sunrise » 28 Авг 2009, 15:04

anelgim написа:Направени са постъпки с лични средства от съпруга ми преди женитбата .Платил е половината и малко отгоре.
След сватбата е доизплатено жилището на кредит , където аз съм съдлъжник.Кредита едва е започнал да се изплаща, не е погасен.
В нотариалния акт фигурираме и двамата, но НЕ пише на кого по колко и т.н.
След развод по новия семеен кодекс как ще се подели това имущество и какви варианти за разрешение имам пред себе си . Не ми се иска да изплащам жилището , а дори да нямам дял от него.
Моля дайте ми инфо по въпроса!

А, не, Вие сте първа с инфото, защото от това нищо не се разбира.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот anelgim » 28 Авг 2009, 15:42

Преди да се оженим той плати 60 % от жилището
След сватбата изтеглихме заем където аз съм вписана като съдлъжник.Кредита е на негово име.
Жилището е ипотекирано - такъв заем сме изтеглили.
В нотариалния акт който е издаден след сватбата и след тегленето на заема Пише , че двамата купуваме имота.Вписани са имената и на двама ни .Никъде в нотариалния акт не се споменава за на кой каква част.
Това е което мага да кажа по въпроса.
За заема са погасени 2 или три вноски, защото е закупен тази година , а ще се изплаща поне 10 години.
anelgim
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 28 Авг 2009, 15:57

Ами и тогава ще е както сега, поне докато не изберете режим на разделност на имуществото.
Собственици сте и двамата според нотариалния акт, което не му пречи да докаже по-голям дял.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот anelgim » 28 Авг 2009, 16:01

може ли повече подробности и варианти как да постъпя аз и какво би могло да се случи , защото съм в пълно невежество в това отношение.Благодаря !
anelgim
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 28 Авг 2009, 16:14

Подробности за какво и какви варианти? По какъв ред ще се развеждате? Каква е целта Ви ? Ако да е да получите цялата собственост, забравете, освен , ако не му платите стойността.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот anelgim » 28 Авг 2009, 16:37

просто след развода не желая да имам нищо общо с него, не желая и заема да изплащам, пък в замяна ще му отстъпя моя дял, ама надали ще стане.
Аз не мога да му наплатя, а и това не решава проблема със заема.
Ако ще изплащам този заем , то поне да знам че имам дял, а не съпруга ми да се обърне и да каже , че той го е платил и аз да остана без част, пък в същото време и заем да изплащам .
Има ли някакви вратички .
anelgim
Младши потребител

Мнениеот p_dyan » 28 Авг 2009, 23:27

Чакайте, вие едвам сте платили 3 вноски и ще се развеждате. Нали заедно трябва да носите трудностите !
p_dyan
Потребител

Мнениеот Гост. » 28 Авг 2009, 23:38

Във вашия случай има цяла врата в полето.
Проблема, който си мислите, че съществува със заема - изобщо не е проблем и при добра воля на страните може да се уреди!
Освен това пишете, че банката си е обезпечила вземанете с ипотека върху имота...

Разбирам, че сте се запътили сериозно към прекратяване на брака. Но е налично и друго- вие самата не сте изяснили за себе си приоритетите.
По тази причина препоръчвам да се консултирате с колега( във форумът няма как да стане- "вие питате, ние отговаряме", но на конкретни въпроси!)- заедно ще намерите правилното решение.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот anelgim » 10 Сеп 2009, 14:09

poli_g написа:Във вашия случай има цяла врата в полето.
Проблема, който си мислите, че съществува със заема - изобщо не е проблем и при добра воля на страните може да се уреди!
Освен това пишете, че банката си е обезпечила вземанете с ипотека върху имота...

Разбирам, че сте се запътили сериозно към прекратяване на брака. Но е налично и друго- вие самата не сте изяснили за себе си приоритетите.
По тази причина препоръчвам да се консултирате с колега( във форумът няма как да стане- "вие питате, ние отговаряме", но на конкретни въпроси!)- заедно ще намерите правилното решение.

Добре де каква е тая врата дето аз не я виждам ?!
От банката не са съгласни да не съм аз съдлажник.
Мъжът ми не иска да продадем апартамента.
Хич не го искам тоя апартамент, ама не искам и да плащам за него.
anelgim
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба