начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

майчинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

майчинство

Мнениеот Jane78 » 19 Юли 2004, 11:35

Излизам в майчинство за 1 година, защото трудовия ми договор е 2 годишен и тогава изтича. След това,ако съм безработна какви са вариантите да получавам някакви обещетения.
Jane78

Re: майчинство

Мнениеот donna » 19 Юли 2004, 12:12

по сега действащото след като изтече майчинството ,ще получавате само по 18 лв
семейни помощи за детето и то при условие че дохода на член от семейството ви не надвишава 200 лв

ако се окаже че сте изчерпали всички възможности за самоиздръжка и помощ от задължените по закон лица да ви издържат ще имате право на социално подпомагане след като след преценка на дохода, имущественото и здравословното състояние на лицата и семейството ви , възможността за трудова заетост, броя и възрастта на членовете на вашето семейство.Ще имате право на тая помощ ако дохода на семейството ви за предходния месец е по-нисък от определения диференциран минимален доход,който се определя съгласно чл.9 ал.3 от ППЗСП
donna
Старши потребител

Мнениеот gogy » 19 Юли 2004, 12:25

Много моля да ми кажете какви са последните законодателни решения по въпроса за майчинството(които са в сила към момента).Предварително благодаря!
gogy

Мнениеот майка » 19 Юли 2004, 12:35

аз взимах майчинство една година от соц. грижи,бихте ли ми казали как това ще ми се отрази като трудов стаж,тоест трябва ли да ми се отбележи в трудовата книжка ,кога и от кого?
майка

Мнениеот лунатик » 19 Юли 2004, 13:39

На 01.07.04 г. НС прие "спешна" промяна на чл. 48а и 52а от КСО. С тези "промени" се целяха да се изиграят бъдещите майки, които все пак бяха успяли по някакъв начин да си осигурят 3 мес. осигурителен стаж преди излизането в отпуск за бременност, раждане и майчинство. Та с тези поправки 3-те месеца станаха 4-ри. Добре че президент Първанов ги върна за нова разглеждане от НС. Ето част от мотивите му:
С посочените разпоредби се променят установените в чл. 48а и 52а от Кодекса за социално осигуряване изисквания за придобиване право на обезщетение при бременност и раждане и при отглеждане на малко дете. Като се премахва изискването за общ шестмесечен осигурителен стаж, се запазва изискването за осигурителен стаж (4 месеца) през определен период от време (12 месеца), предхождащ началото на отпуска за бременност и раждане, съответно за отглеждане на малко дете. Така създадените разпоредби противоречат на чл. 14 от Конституцията на Република България, който постановява, че майчинството и децата са под закрила на държавата. Те противоречат и на чл. 47, ал. 2 от Конституцията, според която "жената майка се ползва от особената закрила на държавата, която є осигурява платен отпуск преди и след раждане...". С разпоредбите на § 13, т. 1 и 2 от Закона за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца на жената майка не само не се предоставя дължимата є от държавата особена, т. е. засилена закрила, но тя се поставя в по-неблагоприятно положение от всички други осигурени лица, за които е достатъчно еднократното придобиване на осигурителен стаж за получаване на обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване (чл. 40, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване). По този начин майчинството като осигурен социален риск се третира по-неблагоприятно дори от общия риск поради общо заболяване. При съвременните условия на сериозни трудности на пазара на труда редица жени ще бъдат лишени от право на обезщетение само защото през последната година преди раждането не са могли да постъпят на работа и да придобият необходимия осигурителен стаж. То поставя в особено неблагоприятно положение жените с продължителен осигурителен стаж (10, 15 и повече години) само защото нямат 4 месеца такъв стаж през последната година. То поставя в по-благоприятно положение жени, които при наличието само на 4 месеца осигурителен стаж, но през последната година, ще могат да получават обезщетение в сравнение с други, които при наличие на много по-продължителен осигурителен стаж, но не и през последната година, няма да могат да получават тези обезщетения. Такова положение противоречи и на закрепения в самия Кодекс за социално осигуряване принцип на равнопоставеност на осигурените лица (чл. 3, т. 3). То не е нито в буквата, нито в духа на българската конституция
лунатик

Мнениеот лунатик » 19 Юли 2004, 14:29

Има разлика между трудов и осигурителен стаж. Не всеки трудов стаж се признава за осигурителен. В случая, периода за отглеждане на дете до 3 год. се признава и за трудов, и за осигурителен стаж. Тъй като този период не е "чист" трудов стаж /няма работодател/, това време не се отбелязва в трудовата книжка. Струва ми се, че от общините издават нарочни удостоверения, които ще се прилагат към пенсионната преписка, когато му дойде времето.
КТ:
Чл. 354. За трудов стаж се признава и времето, през което не е съществувало трудово правоотношение, в следните случаи:
------
6. (Изм.-ДВ, бр. 100 от 1992 г.) майката, бащата, осиновителката или осиновителят се грижи за отглеждане на дете до навършване на 3-годишна възраст;
-------------------------------------------------------------------------------------------
КСО:
чл.9 ал. 7) За осигурителен стаж при пенсиониране се зачита периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба и времето, през което неработеща майка е гледала дете до 3-годишна възраст. За тези периоди се внасят осигурителни вноски в размера за фонд "Пенсии" за сметка на републиканския бюджет върху минималната работна заплата към датата на отпускане на пенсията.
лунатик

Мнениеот донна2 » 19 Юли 2004, 15:21

това се доказва само с акта за раждане ,към документите за пенсия се прилага и акт за раждане на детето
донна2

Мнениеот jane78 » 23 Юли 2004, 11:59

Работя по трудов срочен договор за 2 години, излизам в майчинство началото на септевмври и ще ползвам 1 година от майчинството си до изтичане на договора.Ако работодателя не поднови договора ми какви са възможностите ми да получавам остатъка от майчинството си в размер на 1 година платен.Към кои служби да се обърна.Ако започна работа по тр. гоговор към др. фирма след изтичане на стария ми договор ще получавам ли майчинството си и какви са правата ми.

Благодаря
jane78

Мнениеот donna » 23 Юли 2004, 12:53

ако работодателя ви не поднови договора и той изтече по врема на опуска по майчинство съгласно чл.28 от ППЗСД -цитирам
Чл. 28. В случаите, при които майката е получавала обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете при условията и по реда на Кодекса за задължително обществено осигуряване (КЗОО) и осигуряването бъде прекратено, помощта по чл. 8 ЗСПД се изплаща за остатъка от срока до навършване на една година на детето.
Тоест ще имате право на помощ в размер на 100 лв ,ако дохода на член от семейството ви не надвишава 200 лв до навършване на 1г. на детето ,
ако детето е навършило вече една годинка то след като се прекрати ТД майчинството се прекратява .
Ако започнете работа към друга фирма след като ви се прекрати ТД и детето ви все още не е навършило 2г. съгласно чл. 164 ал.5 от КТ ще си получавата заплатата +1/2 от минималната заплата тоест 60 лв до навършване на 2г. на детето .
donna
Старши потребител

Мнениеот питаща » 24 Юли 2004, 18:04

Здравейте !
Има две деца, на 7 и 5 години. Сега планирам бременност. След изтичане на майчинството за второто ми дете , не съм работила. Не мога да разбера последно трябва ли да имам някакъв стаж в годината преди раждане или не.
И ако не успея да намеря работа , стажа от предишните раждания ще важи ли ?
Благодаря ви педварително !
питаща

Мнениеот донна2 » 24 Юли 2004, 18:53

според сега действащото законодателство

1. след като не работите или не се осигурявате на друго основание ,вие сте неосигурена майка ще имате право да получавате една по 100 лв месечно при условие че дохода на член от семейството не надвиши 200 лв -това по ЗСПД

ако си намерите работа или сте осигурено лице на някое друго основание /примерно самоосигуряващо се лице/ то според кодекса за социалното осигуряване имате право на следното

2.ще имате право на обезщетение за бременност и раждане, ако имате осигурителен стаж 6 месеца, като осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест, или за всички осигурени социални рискове без безработица, от който 3 месеца през периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца, от който започва отпускът за бременност и раждане.

3.също така ,ще имате право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако имате осигурителен стаж 6 месеца, като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест, или за всички осигурени социални рискове без безработица, от които 3 месеца през периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца, от който започва отпускът за отглеждане на малко дете.
/тоест това е майчинството /

,но ако получавате обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете при условията и по реда на Кодекса за социалното осигуряване и осигуряването ви бъде прекратено, ще получите помощ по 100 лв месечно при условие че дохода на семейството ви не надвишава 200 лв до навършване на една година на детето.
А ако детето е навършило 1г. и осигуряването ви бъде прекратено няма да получите нищо друго освен 18 лв месечно помощ за дете до навършване на 18г. и то пак при условие че дохода на член от семейството не надвиши 200 лв.
донна2

Назад към Семейни казуси