начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Защита на търговско име?

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Защита на търговско име?

Мнениеот ivokaza » 22 Фев 2005, 12:35

Здравейте,
Бихте ли могли да ми кажете, ако имам защитено от закона име ( запазено име и знак) на фирма, мога ли да предявявам претенции към друга фирма в същият отрасъл, със сходни продукти, която използва подобно име. Например: фирмата се казва "abcdef", а конкурентната "abcdef-klmno". Да не говорим, че умишлено върху етикетите се изписва "abcdef" с големи букви, а останалото с малки???

Благодаря ви, предварително.
ivokaza

Re: Защита на търговско име?

Мнениеот гала » 22 Фев 2005, 12:42

Трудна работа , все пак не е едно и също . Има много по драстични случаи / ПРОМЯНА САМО НА ЕДНА БУКВА / .
гала

Мнениеот яница » 22 Фев 2005, 12:45

Не бих казала, че е трудно, даже напротив.Защитата е по ЗМГО и ЗЗК
яница

Мнениеот jiji22 » 23 Фев 2005, 22:18

Има няколко решения на Комисията по защита на конкуренцията - в приложената към Закона за защита на конкуренцията практика (виж Апис) по аналогични касузи, както и по Закона за марките и образците... Вземете си адвокат да ви подготви жалбите и ги пуснете. Има тънкости, с които, ако не сте юрист, няма да се справите сам. Но можете да ги осъдите... Най-бързо става с жалба до икономическа полиция - има текст в Наказателния кодекс за използване в търговската дейност на запазена марка на друго лице. Действа много бързо и после помага и за получаване на обезщетение за причинени вреди...
jiji22

Мнениеот Ant » 24 Фев 2005, 01:27

И аз мисля, че никак не е невъзможно да стане.
Има достатъчно ясни текстове.
Драстичните (нагли) наподобявания виреят, поради инертността на заинтересованите и незнанието им.
Поне според мен.
Затова и практиката в БГ не е голяма.
:)
Опитайте с Кока-Кола.. променете една буква..
Ant

Назад към Интелектуална собственост