начало

Продължава да няма кандидати за председател на ВАС Продължава да няма кандидати за председател на ВАС

Възвръщане на доброволно прехвърлен (като дарение) имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възвръщане на доброволно прехвърлен (като дарение) имот

Мнениеот lady_vanessa » 13 Апр 2012, 22:03

Здравейте! Искрено се надявам тук да намеря отговор на нашия казус.
Първо нека да уточня, че не съм на ясно с правната норма за това ще разкажа нашия семеен казус по възможно най-подробен начин :)

Две сестри, на едната от които преди смъртта на бащата е преписан недвижим имот (къща). След неговата смърт (това се случва преди 89та) сестрата, на която се води имота решава, че недвижимото имущество е хубаво да се раздели "по братски" и по собствено желание прехвърля една втора идеална част от имота под формата на дарение на сестра си.

Години по-късно към днешна дата (в следствие на редица събития) сестрата, която доброволно е прехвърлила половината от имота иска да си го върне.

Въпросът ми е - Възможно ли е имот, който преди години е преписан като дарение да се върне обратно?
Моля да ми отговорят само хора запознати с правната уредба и имащи конкретен отговор, а не просто предположения. Целта е, ако отговора е положителен да предприемем стъпка за консултация с адвокат.

Благодаря предварително!
Весели празници на всички :D
lady_vanessa
Нов потребител

Re: Възвръщане на доброволно прехвърлен (като дарение) имот

Мнениеот Melly » 13 Апр 2012, 22:38

Да, възможно е.
Първа хипотеза: Само със съгласието на другата сестра. Но не това е въпросът, нали?
Втора хипотеза: чл.227 ЗЗД
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба