начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

Практики при съсобственост на имот ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Практики при съсобственост на имот ?

Мнениеот neutrino » 12 Сеп 2009, 19:20

Здравейте,

Как се процедира, когато е налице имот, чийто собственици са повече от 1 и не могат да се споразумеят как да го владеят ? Ето накратко за какво иде реч.

Има къща с двор, от която 4 наследници имат идеални части в различен размер.
Какви са начините всеки да си получи своето и да си замине по пътя по живо, по зраво..
Сигурно ще кажете - ами прави се делба! Добре, делба, но дали изобщо е делим този имот ? На какви критерии трябва да отговаря една къща с двор, за да бъде делима ? ЧУвал съм, че лицето към улицата е най-важно и общата квадратура на двора. Добре, колко лице и колко квадратура трябват(със или без къщата?) за да се раздели поне на 2 чяасти?
После, колко години се точи, колко са разходите по нея, може ли да се обжалват решенията на съда до безкрай от недволни съсобственици ?
Какво става, ако не можем да се разберем - публичен търг ? Какво ще рече това с думи прости..
Има ли друг вариант, човек да излезе от тази ситуация ? Да продаде идеалната си част, да я замени ?
Какво ще ме посъветвате ? Да започвам дело за делба, да заменям идеалната си част срещу нещо друго, някъде другаде или ?

Благодаря ви в аванс.
neutrino
Нов потребител

Re: Практики при съсобственост на имот ?

Мнениеот namakak » 12 Сеп 2009, 20:26

Една отпуска неможе човеко да изкара :wink:
Делба в съсобственост винаги може,попълвате декларации за семейно и имотно състояние.Трудни са първите 25 години,после е лесно,само че за да продължите прекратено дело ,трябва да конституирате наследниците /новите/с актуално удостоверение за наследници.
Може и разделителен протокол да си направите,но винаги ще е в съсобственост ,ако нямате дял отделен с 400 метра в регулация.За земеделски имоти е още по-отчайващо.
Ако нещо неясно има моля допитайте се и до адвокат силен в решаване на дела в кратък срок,особено при вашия казус и дългосрочния ,щом се инатите ще си го получите.
Ама па тема,мноо яка!Поздрав на симпатягите...
http://vbox7.com/play:8d34073c :lol:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот neutrino » 12 Сеп 2009, 21:05

Благодаря за отговора..
Значи трябва да имаме двор от поне 800 квадрата за да може да се обособят 2 отделни парцела от по (поне) 400 м^2 , евентуално, нали..

Ако нещо неясно има моля допитайте се и до адвокат силен в решаване на дела в кратък срок,особено при вашия казус и дългосрочния ,щом се инатите ще си го получите.

Разбира се, на всяка цена. Дело сам не бих водил. Не познавам на този етап адвокат с описаните качества, така че, ако някой се разпознае, нека се обозначи, ако желае :) В темата или на лични.
Как мога по друг начин да "осребря" до някава степен дела си ? Мога ли да го продавам, ипотекирам или нещо друго, дори с цената на известна загуба?
neutrino
Нов потребител

Мнениеот namakak » 12 Сеп 2009, 21:23

При разделяне на съсобствеността може да има изисквания за лице на имота.Не съм запознат.При дело за делба участват всички наследници в разходите по делбата.При други искове май заплаща само ищеца,ако не плати се прекратява делото и ответниците плащат иска му ,за да се продължи делото.Нещо такова ,иначе всички плащат според дяловете накрая.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот helene » 12 Сеп 2009, 22:11

Моят съвет е първо да разберете какво точно искат всички съсобственици на имота и едва тогава да потърсите правна помощ. Ако пък изобщо не можете да се разберете помежду си, тогава следва да се заведе дело за делба и ако имотът е неподеляем, тогава имотът ще се обяви за публична продан.
helene
Потребител

Мнениеот neutrino » 13 Сеп 2009, 11:34

Проблема е, че съсобственици живеят в имота смятат, че никой не може да ги мръдне оттам. Не искат да продават - ползват целият имот. След продажба или някаква делба, общо взето няма да вземат нищо, тъй като дяловете им са малки. Те го знаят и се правят на ощипани
Аз обаче имам повече от половината и не мога да си позволя да им даря частта си. Нямам друга алтернатива освен да си търся дела в реален имот, в пари или по друг начин.
neutrino
Нов потребител

Мнениеот Melly » 13 Сеп 2009, 13:08

neutrino написа:Проблема е, че съсобственици живеят в имота смятат, че никой не може да ги мръдне оттам. Не искат да продават - ползват целият имот. След продажба или някаква делба, общо взето няма да вземат нищо, тъй като дяловете им са малки. Те го знаят и се правят на ощипани
Аз обаче имам повече от половината и не мога да си позволя да им даря частта си. Нямам друга алтернатива освен да си търся дела в реален имот, в пари или по друг начин.

Къде се намира имотът?
Включете си ЛС.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 13 Сеп 2009, 13:15

namakak написа:Една отпуска неможе човеко да изкара :wink:
Делба в съсобственост винаги може,попълвате декларации за семейно и имотно състояние.Трудни са първите 25 години,после е лесно,само че за да продължите прекратено дело ,трябва да конституирате наследниците /новите/с актуално удостоверение за наследници.
Може и разделителен протокол да си направите,но винаги ще е в съсобственост ,ако нямате дял отделен с 400 метра в регулация.За земеделски имоти е още по-отчайващо.
Ама па тема,мноо яка!Поздрав на симпатягите...
http://vbox7.com/play:8d34073c :lol:

Що не си караш отпуска си, namakak? :D

И запомни :!: - Делба в реални части се допуска, когато за новообразуваните имоти са налице законовите изисквания за "лице" и "площ". :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот namakak » 13 Сеп 2009, 14:37

Мели не съм съгласен с вас.Даже е имало решения за лице 3 метра и двор назад в един от дяловете,но в съсобственост,позовано на съделител който няма друго жилище освен това.Следва в сила решение и 25 години не им мърдат.Съвсем отделен е въпроса преди делбата какво ще ги посъветва адвоката им.
Питащия защо не използва своята половина?Нали плаща данък,съдия изпълнителя дали може да се възползва за отчетена дейност работа възоснова на акт за наследници и платени такси данък имот и сгради и промили?Или не е нужно?
Питащия,ако не си заслужава имота,предложете им да закупят вашият дял или да ви плащат наем.Интересно на ваше място ,ползвателите какво биха предприели?На ваше мясно едно общо събрание и до утре да са се изнесли от ващата част/нека те решат/или им определете наема и да се подписват/водете си и двама свидетели/.Както те имат вещни права ,така и вие.Или освен това и да ги осъдите за нарушаване на владение или невъзможност за използване на вещни права,друго освен делба и предварителен разговор с хонорар към няколко адвоката,не мога да предложа за сериозния казус във вашия елементарен ,но интересен и заплетен случай.Един истински вещ юрист,първо би ви запитал за началния етап от делото.Имотно и семейно състояние.Другото е 5 петилетки :wink: Ще има доказателствена част,кой строил,кой умрял,кой ползвал при откриване на наследството,кой какво е допринесъл,и след това каквато и част да имате,може да останете недоволен.Най-щателно проучете въпроса предварително,за да не съжалявате и да си хабите нервите.За да се стигне до съдебна делба,значи е за доброто на всички наследници или е заради нещо нетърпимо.Всеки се надява да е за хубаво,да е справедливо,но законите се ръководят от съвсем други точности и са съвсем различни от желанията на делителите.Печели този,който е на ясно със законодателното решение.Затова се допитайте до няколко адвоката,възможно е бедните ви роднини да не са информирани и първо им предложете да ви плащат наем,както си му е реда,след като имате вещни права.След това пуснете тема ако откажат.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот neutrino » 14 Сеп 2009, 18:49

Първо ще побързам да благодаря на отзовалите се в темата...
Изглежда съм бил леко лаконичен в първоначалната информация, се опасявам, че в картинката има нетчности по моя вина.
Значи ситуацията е следната :
Аз също живея в имота, но не мога да ползвам двора съобразно дела ми, както и квадратурата от къщата, която би трябвало да покрива дела ми.
С други думи, имаме къща от която аз ползвам част от единият етаж, и общ двор, който не мога да ползвам. Останалите съсобственици са окупирали едната половина и щъкат на воля в мойта половина. В тяхната половина дори има строеж, за който никого не са питали. Двора няма огради, защото те не са съгласни и въпреки малкият процент, който притежават реално ползват целият двор под предтекст, че идеалната част няма реални граници и може да бъде навсякъде в рамките на имота.
Аз по принцип съм склонен на компромиси и бих им отстъпил половината, и да сложим ограда, но те отказват. Очевидно очакват да ми писне и да зарежа всичко.
За съжаление нямаме друго жилище със съпругата ми, иначе на драго сърце. Все пак сме роднини...

От друга страна, аз двора не го искам, защото съм много алчен, а искам да си осигуря някакво спокойствие пред прозорците. Не искам лятото да си затварям прозорците, защото някой си прави барбекю или си е сложил масичка и столче и си е поканил гости под прозореца ми. Освен това не мога да си оставя нищо на двора, което представлява някакъв интеререс. Хваща крачка на минутата. Пък и една леха с праз лук не мога да си посея :mrgreen:

Хора, помагайте. :roll:
neutrino
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба