начало

Отнемането на коли от пияните и дрогираните шофьори стигна и до съда в Люксембург Отнемането на коли от пияните и дрогираните шофьори стигна и до съда в Люксембург

Договор за цесия

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор за цесия

Мнениеот tany_ivanova » 22 Фев 2009, 17:15

или нещо подобно .

Пак ще питам за строителство и съсобственост .

1. Имам незаконна сграда - в нея има 11 апартамента, 3 офиса, три гаража и 10 тавански стаи и 14 мази.
2. Има 8 съсобственика към момента с различни дялове от ид. части от мястото.
3. Тримата от съсобствениците са учредители и прехвърлители на право на строеж и ид. части . Прехвърлят ги на строителна фирма - бартерна сделка обещетение.
4. Останалите 5 съсобственика са купувачи на право на строеж и ид.части от местото - които купуват ги от строителната фирма .
5. Сградата е строена от 5-мата купувачи, без да питат другите 3-ма - писала съм го това и по тая причина строежът е незаконен / но подлежи на узаконяване / и ваш колега ми беше писал преди година , че правото на строеж 5-мата са упражнили 'с порок' и ако ще се дели сградата, ще се дели съобразно дела от ид.части от местото.
6. Собственикът на строителната фирма е умрял преди 6 години докато се съдихме дали строежа е законен или не - фирмата му беше ЕТ. никой не се е появил да му поеме задълженията / и едва ли ще се яви / , дали е заличена фирмата му- не знам. ще го проверявам това . в ТЗ пишеше че ЕТ се заличава след смъртта му , от наследниците му.
7. Сега ще трябва да сключваме договор помежду си .

Споделете мнение както може да искам в тоя договор и какво не . писах им едно предложение, но още не са ми отговорили . ако отидем да делим в съда , как ще бъде разделена сградата - четох из съдебната практика, ама нали съм лаик нищо не разбрах .

Ако не е заличено ЕТ-то , какво мога да направя за я заличат .наследници дали има не знам, а ако има къде да ги издирвам идея си нямам .

между подиргавките, няма да е лошо да ми напишете и някое друго мнение по темата . :D
tany_ivanova
Потребител

Re: Договор за цесия

Мнениеот fani_i » 22 Фев 2009, 17:46

между подиргавките, няма да е лошо да ми напишете и някое друго мнение по темата . :D

Уважема Тани Иванова, даже когато и между колеги си задаваме въпроси и търсим професионално становище, го правим не като препоръчваме настоятелно на колегите да ни отговорят, а само ако сметнат, че информацията е достатъчна за отговор, който да не е подвеждащ и само ако желаят.
Вашите въпроси при това не са за консултация във форум (и не могат да се решат от "някое и друго мнение"), а за обстоен преглед на всички документи от адвокат в съответната област и едва тогава за задълбочен анализ и становище.
Споделете мнение както може да искам в тоя договор и какво не

Виждам, че искате дори и клаузи на договора да Ви се препоръчат, т.е. да се състави цял договор във форум :shock:
Всички тези неща няма как да се случат тук и не поради липсата на желание у колегите - просто е несериозно и безотговорно към Вас самата.
Ако искате наистина да сте си полезна, потърсете адвокат и го запознайте с всички документи и факти, че тогава може да очаквате становище.
fani_i
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 22 Фев 2009, 18:05

Уважаема Фани,

не искам точките на договора, нищо подробно не искам , а най-общо какво да искам от тях да плащат и аз какво се задължавам . сега ще напиша с две думи какво съм измислила - договорът да е че ние продаваме, а купувачите купуват апартаментите по пазарни цени / тъй като сградата е в груб вид вкл.покрива / . правим оценка по сегашни цени на вложеното в сградата . те плащат разликата и ние довършваме сградата .

трябва да е накакъв договор за цесия или нещо подобно, макар че не се явявам длъжник на фирмата , която е била между нас .

не мога да отида още при адвокат , защото моите съсобственици не са ми отговорили на предложението. но това не ми пречи да поровичкам какво може и какво - не.

а ЕТ-то на този, който беше строителната фирма по-между ни да знаете как мога да искам заличаването му, ако не е заличено . :)
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот fani_i » 22 Фев 2009, 18:12

Ами ровичкайте си докато чакате, може изобщо да не дочакате отговор, който Вашите адресати на поканата не са длъжни да дадат :wink:
Явно не съм била достатъчно ясна, щом отново искате да Ви се отговори именно тук "
какво да искам от тях да плащат и аз какво се задължавам"
.
Трябва да Ви кажа, че цялото съдържание на един договор е на тема "Какво (да) искам от другата страна и с какво се задължавам", поради което този път се надявам да си направите правилния извод от предишния ми пост.
fani_i
Потребител

Мнениеот Quicksilver » 22 Фев 2009, 18:51

Г-жо tany_ivanova, казусът ви е сложен. Както е писала колежката преди мен fani_i, във форума не можем да ви разрешим проблема, но е възможно да ви се дадат поне общи насоки. За начало - въобще не се занимавайте с това заличаване на ЕТ-то от търговския регистър; то няма нищо общо с вашия случай.
Да започнем отначало. Доколкото разбирам имотът, в който е построена сградата, е съсобствен. Съсобствениците на имота са учредили право на строеж. Всички или само част от тях? На кого, на строителя, който е ЕТ или освен на него и на други лица? А учредили ли са освен на строителя и помежду си право на стоеж? Интересува ме какво е било положението в този първоначален момент, когато се учредява правото на строеж. След това ще разискваме кой на кого впоследствие какви права прехвърлил и имал ли е право за това.
Quicksilver
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 22 Фев 2009, 18:55

Уважаема Фани,

разбрах какво сте написали . естествено че не са длъжни да ми отговорят, но им дадох едномесечен срок и трябва да изкачам да мине месеца, а докато чакам да си ровичкам и да питам . до цариград с питане се стигало :D

а и как да се лиша от любезното появяване на Мистър Многоников , който не закъсня както виждаш. 8)
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 22 Фев 2009, 19:10

Quicksilver ,

ясно ми е че казуса е сложен, а на всичко отгоре и доста объркан . да изпадам в подробности кой го обърка и защо - е безмислено и няма значение .

Първо в имота има 3-ма съсобственици. Тези тримата учредяват право на строеж на определени апартаменти по одобрен арх.проект на ЕТ-то , също му прехвърлят и ид.части от местото , като ЕТ-то трябва да строи със свои средства и да обещети Тримата с жилища .

Второ : новите 5 съсобственика са купували от ЕТ-то право на строеж върху определени жилища и също ид. части от местото .

Сега към момента има една незаконна сграда и 8 съсобственика на ид.части от местото , защото 5-мата купувачи строиха без да питат другите трима , като съда реши че строежът е незаконен .

Намесвам ЕТ-то, защото той се явява посредата . 3-мата имат договор с ЕТ-то за бартерна сделка, другите 5-има имат договор с ЕТ-то за купуване на право на строеж и ид.части от местото . Но 3-та първоначални съсобственици и 5-та купувачи на жилища нямат договор помежду си и сега трябва да сключват такъв за да узаконяват и завършват сградата .
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот Quicksilver » 22 Фев 2009, 19:39

Аха. Ясно. Сега питането ми е за какво се е водил този процес, т.е. какво ищецът е претендирал да му присъди съдът; м/у кои страни (кои са ищците и кои са ответниците) и какво е постановил съдът? Кога е починал ЕТ - по време на процеса или след това, ако е взел участие в него? След като пишете, че в момента има 8 съсобственици, значи все пак съдът не е обявил за нищожна сделката м/у ЕТ-то и другите пет лица, или?...
Quicksilver
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 22 Фев 2009, 20:25

Quicksilver,

3-мата първоначални собственици искаха да изтече 5-годишната давност на право на строеж на ЕТ-то , но 5-мата купувачи решили да не чакат и да строят без да питат 3-мата първоначални , снабдили се с разрешение за строеж от районното кметство ( и със съдействието му ) за строят като съсобственици , нарушавайки чл.56 от ЗТСУ , за което 3-мата първоначални съсобственици се жалваха и след процедура ДНСК със Заповед отмени издаденото разрешение за строеж и строителните книжа към него. Заповедта на ДНСК беше издадена по ЗТСУ ( през амрт 2001 г. ) . 5-мата купувачи обжалваха тая заповед- делата се водиха 6 години - до края на 2006 година когато ВКС реши че заповедта на ДНСК остава в сила .

други дела не е имало . 3-мата не са завеждали иск срещу ЕТ-то за разваляне на договора с него . 5-мата купувачи и те не са завеждали искове срещу ЕТ-то , защото решили да строят в имота като съсобственици , а не да чакат ЕТ-то да построи сградата . не исках да казвам, но бъркотия да е такава я забърка един ваш възрастен колега , който също почина и сина му ми се явява един от купувачите. Този ваш колега обяснявал на останалите 4-ма купувачи през 1999 г. / т.е. преди 10 години от тогава е историята с незаконното строителство / , че ЕТ-то е никакъв в имота , като договорите им с ЕТ- то били невалидни - затова да сключели нов договор за групов строеж помежду си да строят като съсобственици. Този договор 3-мата първоначални съсобственици не подписаха тогава , защото имаха договор с ЕТ-то да им строи срещу обещетение / нотариално заверен / . Затова никой не е завеждал искове да разваля договора си с ЕТ-то. Сега ЕТ-то като е починал има ли смисъл да завеждаме искове за да разваляме договорите с него.

собственикът на ЕТ-то е умрял през 2003 година. той не взе никакво касателство в адм. дело относно Заповедта на ДНСК , защото нямал на свое име нищо в имота . поначало се криеше и не можеше да бъде намерен. научих че е почнал от заключителното мнение на дознателя , който водеше преписка по жалба на 3-мата до прокуратурата за фалшифициране на документи при издаване на разрешението за строеж.

знам че е много заплетено, дано да съм го написала ясно.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот Quicksilver » 23 Фев 2009, 00:53

Е с този ваш последен коментар наистина ме шашнахте. Доколкото разбрах, положението е следното. Трима съсобственици на поземлен имот учредяват право на строеж на ЕТ заедно с ид. ч. от ПС в/у земята, като уговарят, че след построяването на сградата ще станат индивидуални собственици на някои от построените в бъдеще обекти в сградата. Едновременно с това ЕТ-то се задължава да построи и сградата. Впоследствие ЕТ прехвърля учреденото му право на строеж на други пет лица заедно с ид. ч. от правото на собственост в/у земята (какво количество от правото на строеж - в цялост, само част от него или дори в повече, отколкото притежава, е друг въпрос, който също е важен, но не се отразява на направените по-долу от мен разсъждения). ЕТ-то не построява сградата, а вместо него строителна дейност започват петте други лица, станали съсобственици по силата на прехвърлителната сделка, сключили с ЕТ-то. На името на петте лица като строители има издадено разрешение за строеж (нали не греша?). Това именно разрешение за строеж е обжалвано от първоначалните трима съсобственика, вследствие на което съдът отменя издаденото разрешение за строеж. Отмяната има обратно действие - т.е. смята се, че такова разрешение за строеж никога не е издавано на въпросните пет лица. И така се стига до незаконен строеж съгласно чл. 225, ал. 2, т.2, предл. 2-ро от ЗУТ. Но съгласно пар. 16, ал. 4 ЗУТ: "Незаконни строежи, започнати след 30 юни 1998 г., но неузаконени до обнародването на този закон, не се премахват, ако са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали за посочения период или съгласно този закон, и ако бъдат декларирани от собствениците им пред одобряващите органи в 6-месечен срок от обнародването на този закон".
А издавано ли е и друго разрешение за строеж на името на ЕТ? То според мене, ако не страда от други пороци, ще бъде валидно и строителството, макар и вършено от други лица, няма да бъде незаконно на основание липса на действително разрешение за строеж. Изобщо цялата тази съдебна одисея с жаленето на разрешението за строеж, издадено на петте лица, е била излишна, защото всички са искали да се построи сградата, а именно обжалването на разрешението за строеж е насочено точно да попречи това да се случи. Но каквото било, било. Не разбрах дали за сградата има издадено удостоверение за груб строеж. Защото, ако няма достигнат етап "груб строеж", а очевидно са изминали повече от пет години от учредването на първото право на строеж, тогава построеното става общо на съсосбствениците на земята, т.е. общо м/у всичките осем собственика на земята при съответните им квоти. Това, че сградата е достигнала "груб строеж" по някое време, не означава, че това се е случило в рамките на изискуемите от закона пет години.

Освен това съгласно чл. 153, ал. 2 ЗУТ: "Разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 3 години от неговото издаване не е започнало строителството или когато в продължение на 5 години от издаването му не е завършен грубият строеж, включително покривът на сградите. Това се установява писмено от органа, който го е издал." А съгласно ал. 3: "Строежите, за които разрешението за строеж е загубило действието си по смисъла на ал. 2, могат да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж. Когато разрешението за строеж не бъде презаверено в едногодишен срок, одобреният проект губи правно действие."

Ако обаче сградата е изградена на "груб строеж" (построени са стените + покрива)в рамките на петте години от учр. на праваото на строеж, тогава, трябва да се види дали построеното е в същия обем съгласно учр. право на строеж. Построеното в повече става общо м/у осемте съсобственици на земята и тази общност може да бъде ликвидирана или чрез делба, или чрез прехвърляне на съответните ид. ч. от м/у съсобствениците.

Накратко трябва да приключите цялата процедура по узаконяване на строежа, ако действително той е незаконен, и след това, ако построеното е в рамките на уговореното, всеки става собственик на съответния индивидуален обект в сградата така, както е било договорено. Довършителните работи вече трябва да се разберат помежду си съсобствениците как ще се извършват и заплащат. А относно търсенето на някаква отговорност от наследниците на ЕТ за неизпълнението по договора за строителство, давността за такъв иск отдавна е изтекла. Просто се откажете.

Колкото до вашето предложение "купувачите (предполагам петте лица, на които ЕТ-то е прехвърлило правото си на строеж) да купят апартаментите", това няма как да стане. Те са станали собственици на "апартаментите" по силата на прехвъленото им право на строеж от ЕТ-то в момента на достигането на грубия строеж. Ако ли пък грубият строеж не е достигнат в рамките на петте години от неговото учредяване от първоначалните съсобствници на ЕТ-то, то тогава всичките осем съсобственици се общи собственици на построената сграда.
Толкова от мене. Надявам се да не се съм изопачил много фактите по казуса. :)
Quicksilver
Потребител

Мнениеот tany_ivanova » 23 Фев 2009, 19:50

Quicksilver,

Благодаря Ви много за изчерпателния отговор. Не сте изопачил фактите изобщо .

3-мата се жалваха и искаха отмяна на разрешението за строеж, защото в него бяха написани всичките 8 съсобственика като съсобственици , че искат да строят заедно - което не отговаря на истината . Ако 3-мата не бяха отменини разрешението за строеж сега трябваше да си платят извършеното строителство , нищо че никой не им е платил право на строеж, което са прехвърлили .

Друго разрешение за строеж , което да е издадено на ЕТ-то - няма. Удостоверение за страдата за груб строеж издадено от районното кметство - няма. Има някакъв протокол подписан от конструктора , изпълнителя и инвеститорски контрол / една от съсобственичките , която не е технически грамотна и се подписва като поп навсякъде дори и да не разбира под какво се подписва / , този протокол като го гледам с какво съдържание е не отговаря на изискванията на Наредба 7 за съставяне на актове и протоколи по време на строителството . тримата подписали този протокол не са поискали от общината да замери кота-било и кота , нито да издаде удостоверение за сградата завършена в груб строеж . Както разбирам от това, което сте ми писал сградата все още не се води завършена в груб строеж , всичките сме нейни общи собственици и ще трябва да си я разделим - дали доброволно или доброзорно / чрез съдебна делба / , не се знае още . :)

Длъжница съм Ви за времето, което сте отделил по темата ми . :oops:
tany_ivanova
Потребител

Назад към Съсобственост и делба