начало

Продължава да няма кандидати за председател на ВАС Продължава да няма кандидати за председател на ВАС

Прекратяване на трудов договор със срок за изпитване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудов договор със срок за изпитване

Мнениеот ellie_trend » 12 Сеп 2016, 20:30

Здравейте!

Преди около седем месеца започнах работа при настоящия си работодател. Изискванията за преминаване към постоянна позиция бяха в края на 6-месечния изпитателен срок да ми бъде проведен тест, резултатите от който следователно да са решаващи за по-нататъшната уредба на трудовите ни взаимоотношения.
Работодателят не спази това изискване спрямо мен и директно ми предложи да подпиша "смяна на длъжността", съответно - удължавайки изпитателния срок. Моя осъзната грешка е, разбира се, че на момента не се замислих прекалено много.
Сега искам да напусна, като запитването ми е имам ли право да изисквам преговаряне за "взаимно съгласие", тъй като работодателят ми иска от мен двумесечно предизвестие и настоява, че няма друг начин. Никъде във втория договор, който подписах, няма такава клауза; "политика на компанията" е единственото ми предположение. Това, което присъства, е че настоящият договор е в полза на работодателя, което, доколкото разбирам, запазва правото му да прекрати договора по своя преценка по всяко време преди изтичане на срока, но и не ми се струва обвързващо откъм въпросния нечуван (поне за мен) двумесечен срок).
Чувствам се длъжна да подчертая, че не ме интересуват обезщетения и т.н. - просто искам да знам закономерно ли е изискването за двата месеца предизвестие, мога ли да го оспоря и имам ли право да настоявам за взаимно съгласие, тъй като работата крайно ме натоварва, пречи на лични аспекти и като цяло за мен се явява крайно наложително да напусна възможно най-скоро.

Благодаря предварително,
Поздрави.
ellie_trend
Нов потребител

Re: Прекратяване на трудов договор със срок за изпитване

Мнениеот Pause » 27 Сеп 2016, 19:55

Прекратяването на ТД със срок на изпитване , от ваша страна е възможно със предизвестие по чл.326,ал.2 КТ което е в размер на 30 дни доколкото не е уговорен по голям срок ,което работодателя ви иска да се споразумееете по каратък от 30 дни срок е недопустим от закона, доколокото страните не са уговорили по дълъг срок ,който не може да бъде по дълъг от 3 месеца.Когато срокът е уговорен в негова полза ,той има право да го прекрати без предизвестие както е във вашия случай чл.70,ал.2 КТ доколкото не е уговорен в полза на двете страни.
Също не става ясно след изтичане на изпитателния срок договора се превръща в безсрочен или срочен понеже ако е със включена клауза на срочен договор тогава срока на предизвестието е 3 месеца ,но не повече от остатъка от срока на договора по чл.326,ал.2 КТ. Това също не изключва и възможността да се прекрати и по взаимно съгласие изразено в писмено предложение до работодателя ви, и ако той в 7 дневен срок не вземе отношение се смята за неприето по чл.325,ал.1 т.1 КТ.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Трудово право